Uppteckning nummer NM-S1002

Titel: De första invåndarne i Ljustorps socken i Medelpad………….

Socken/stad: Ljustorp

De första invånarne i Ljustorps socken i Medelpad voro tre finnar, som kommo dit under ofredstid. De voro Rolj i Röje, Pil i Ås och Seger på en holme i Laxsjön. Den siste var ogift, och så snart fred var sluten, gaf han sig ut att fria.

Han for ända till Stockholm och fick där en riktigt fin mamsell till fästmö. För hänne sade han, att han var säteriherre i Norrland och mycket rik och hade Silfvergångjärn på dörrarna sina. Han var bra till att tala för sig och fick hänne att följa med till Medelpad. Alla sin egendom tog hon med sig. Men när de kommo fram, fick hon se, att hon blifvit skamnarrad. Någon herregård syntes inte till, utan bara en usel koja. Fästmön var nyfiken och gick förut, men då hon tog i dörren, ramlade denna i backen, för gångjärnen voro af vidjor, och dessa hade torkat, medan Seger var borta, så att de nu brusto. Med det samma dörren föll, ropade fästmön:

Dit for Markus med silfergångjärnen!

Genast vände hon om till sina föräldrar. Men dessa ord äro ännu ett ordstäf, när någon blifvit riktigt narrad.

Nordiska museet. Frågelista. Sagor, sägner och visor. Saknar nummer därför har Länmuseet Västernorrland gett NM-nummer.